IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

> Uzmanību!

Foruma sadaļā "Offtopic" posti netiek skaitīti.

> Ar bērna muti runā hvz kas..., interesanti
ShinChan
post Dec 12 2004, 17:51
Post #1

ultrafilozofs

Group: Chuunin
From: durdom

Nezinu kā jums, bet man patīk sarunāties ar bērniem tajā vecumā, kad viņi nedaudz māk runāt, taču bieži vien neapzinās ko runātais nozīmē, vai kāda ir pasacītā jēga. Runājoties es mēģinu izdabūt no vieņiem kaut kādu konkrētību, sacītā loģiskumu un domas secīgumu utt. Un tā viendien runājoties (par ko runājām neatceros) ar savu brāļadēlu, kam ir 2,5 gadi vinš pateica vienkārši ģeniālu atziņu - "kartupelis ir gaisma" . Pilnīgs knockdown. Nezinu cik " kāši" ir jānosmēķē, vai cik gadus budistu mūkiem vajag meditēt, lai pateiktu kaut ko tik vienkāršu, jēgas ziņā iespaidīgu, ar racionālu domāšanu neizskaidrojamu un ar prātu netveramu. Es mēģināju viņu tirdīt tālāk. Kāds sakars kartupelim ar gaismu, kāda velna pēc vinš vispār saaka runāt par kartupeli, bet viss bija beidzies. Dievišķāis viedums bija dzisis, sīcis atgriezās pie saviem standartteikumiem un neko prātīgu es no viņa vairs ārā nedabūju.
Kas tas bija, ko? Vai jums ir bijusi līdzīga pieredze, kad sīcis pasaka kaut ko...pat nezinu ko, bet tas izklausās iespaidīgi.

--------------------
Es esmu, kas es esmu
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
Replies
Duarh
post Dec 13 2004, 22:36
Post #2

Samurai

Group: Chuunin
From: Portland OR USA

Asociatiiva un origjinaala domaashana, protams, ir ljoti svariiga, bet it iipashi jau kaa fizikjis apzinos, ka jebkura origjinaala doma ir racionaali jaapskata realitaates kontekstaa; savaadaak taa ir nenoziimiiga. Lai ko runaatu, tas, ka kartupelis ir gaisma, par neko noziimiigu, dzilju vai filozofisku nekad nekljuus. Jaa, dazhreiz varbuut beerns var pateikt kaut ko, kas izklausaas interesants, un daljeeji tas var buut taadeelj, ka veel nav izveidojushies stingri priekshstati par to, kaa pasaulee visam jaabuut, bet vairaak tas ir vienkaarshi taadeelj, ka beernam ir kaut kaadi priekshstati par gramatiku, bet maz sapratnes par pasauli. No naivas skatiishanaas rinkjii, seedeeshanas kalna galaa un iegrimshanas sevii par pasauli neko nesapratiisi - taa ir paaraak sarezhgjiita. Ja izprast kaut ko jaunu buutu tik viegli, tad visaadi shitie sveetie viiri buutu bijushi tie, kuri atklaajushi Njuutona likumus utt.. - bet viss, kas vinjiem jebkad izdevaas, bija dabuut daudz utis un sarunaat shkietami daudznoziimiigas mulkjiibas.

--------------------
世界を革命する力を
この我がに返してもらう!
+Quote Post
edg
post Dec 14 2004, 01:31
Post #3

limpene grauž aknas

Group: Jounin
From: PM

QUOTE(Duarh @ Dec 13 2004, 21:36)
Asociatiiva un origjinaala domaashana, protams, ir ljoti svariiga, bet it iipashi jau kaa fizikjis apzinos, ka jebkura origjinaala doma ir racionaali jaapskata realitaates kontekstaa; savaadaak taa ir nenoziimiiga. Lai ko runaatu, tas, ka kartupelis ir gaisma, par neko noziimiigu, dzilju vai filozofisku nekad nekljuus. Jaa, dazhreiz varbuut beerns var pateikt kaut ko, kas izklausaas interesants, un daljeeji tas var buut taadeelj, ka veel nav izveidojushies stingri priekshstati par to, kaa pasaulee visam jaabuut, bet vairaak tas ir vienkaarshi taadeelj, ka beernam ir kaut kaadi priekshstati par gramatiku, bet maz sapratnes par pasauli. No naivas skatiishanaas rinkjii, seedeeshanas kalna galaa un iegrimshanas sevii par pasauli neko nesapratiisi - taa ir paaraak sarezhgjiita. Ja izprast kaut ko jaunu buutu tik viegli, tad visaadi shitie sveetie viiri buutu bijushi tie, kuri atklaajushi Njuutona likumus utt.. - bet viss, kas vinjiem jebkad izdevaas, bija dabuut daudz utis un sarunaat shkietami daudznoziimiigas mulkjiibas.
*

Duarh, tu kluupi divaas vietaas.
Pirmaa. Shaadas beernu izteiktaas domas tik tieshaam ar izcili nieciigu varbuutiibu var buut noziimiigas domas. Tomeer tas, ka taam nebuus praktiskas noziimes, nenoliedz to, ka taas biezhi vien ir filozofiskiem apcereejumiem interesantas, kaa arii fantaaziju lidojumiem plashi atveertas domas. Ja sheit vispaar ir kaads sakars ar noziimiibu, tad ne noziimiibu taadai realitaatei, ko tu uzskati par realitaati, bet par noziimiibu taadai realitaatei, ko par taadu uzskata fantazeetaaji un cilveeki, kas censhas savaas domaas izrauties no taa zinaashanu (vairaak gan trulu aksiomu) blaakja, ko cilveece ir sastaadiijusi par nenoliedzamo pasaules patiesiibu. Nejauc maakslu ar izgudrojumu. Un shoreiz ir runa par maakslu.
Otraa. Nerunaashu visu vaardaa, bet manaa priekshstataa par shii beerna domaashu nekur neparaadiijaas tas, ka vinjaa sleepjas iipasha pasaules izpratne, kaads paaraakums vai kaut kas tamliidziigs. Es pienjeemu, ka beernam ir taada pati pasaules uztvere, kaa mums, tikai vinja zinaashanu truukums noved pie iipatneejiem probleemu risinaajumiem. Ne vinja domaashanu es slaveeju, bet to, ka shis zinaashanu truukums ljauj izmest aaraa interesantas fraazes. Nav svariigi, kas ir vairaak kaadas fraazes rashanaas pamataa - asociatiivaas domaashanas iipatniibas, gramatikas neizpratne vai neparasta veertiibu sisteema. Ir svariigi, ka rezultaats radies sho iipatniibu deelj, lai arii pats beerns shos vaardus neuztver taa, kaa mees tos uztveram, galvenais ir tas, pie kaadas fraazes mees nonaakam. Mees negaidaam no beerna izpratni par pasauli, mees gaidaam idejas, kuras muusu izpratnei par pasauli var paliidzeet taadaa zinjaa, ka rosina domaashanu. Maaksla pati par sevi nav noderiiga, taa ir noderiiga maakslas baudiitaajam.

--------------------
Mani posti top, jo tev dziivee truukst, ko lasiit! Es glaabju pasauli, piedaavaajot tai lasaamvielu! Kvalitaate, shvalitaate.
Disclaimer: Viss manis teiktais ir apshaubaams manis pasha no gaisa uzpuusts un uz punjkjiem balstiits viedoklis.
+Quote Post

Posts in this topic
ShinChan   Ar bērna muti runā hvz kas...   Dec 12 2004, 17:51
deBUGa   Vecums, kad cilveeks veel nav paspeejis iespaidoti...   Dec 12 2004, 18:04
Inc   No fizikas pamatiem zināms, ka kartupelī ievieto...   Dec 12 2004, 18:23
JurCHiX   hmm... 1) tavā brāļadēlā ir iemājojusi kāds gudra ...   Dec 12 2004, 18:27
ShinChan   Vinsh labi ja dažus burtus atpazīst :) Mans teks...   Dec 12 2004, 18:41
JurCHiX   Nu ne mans variants, bet esmu dzirdējis par šitādu...   Dec 12 2004, 18:55
Yume   ui, kā man negribās lasītu visu to filozofiju kas ...   Dec 12 2004, 19:11
Sigfa   uz visiem jautaajumiem uz kuriem neveelies atbilde...   Dec 12 2004, 19:24
JurCHiX   nee nu vislabaak ir pateikt "es nezinu...   Dec 12 2004, 19:26
Inc   nee nu vislabaak ir pateikt "es nezinu...   Dec 12 2004, 23:32
Sigfa   nu, taa zaudeesi savu paaraakumu mazaakaa aciis......   Dec 12 2004, 19:28
Inc   Neobligāti taču radīt tādu ampluā, kā cienīgs(-a...   Dec 12 2004, 23:27
Sigfa   RTFM ir vecamu grupai 12+, uz jaunaakiem neiedarbo...   Dec 13 2004, 01:58
Shinobi-sama   Fak, ja nezini tad probleema ir "jaaiekausta...   Dec 13 2004, 11:40
edg   To, ka dziive ir koks, bet kartupelis ir taas jeeg...   Dec 13 2004, 12:54
Shinobi-sama   "fui tik mazinsh un jau samaitaats" no ...   Dec 13 2004, 12:59
Duarh   Ui, kas par kaudzi ar New Age sviestu. . .tad jau ...   Dec 13 2004, 13:13
JurCHiX   nevienu vaardu nesapratu :blink: :blink: :blin...   Dec 13 2004, 13:18
Duarh   nevienu vaardu nesapratu :blink: :blink: :blin...   Dec 13 2004, 13:29
Shinobi-sama   Dziives jeegu raksturo jebkas, kam tu pieshker vee...   Dec 13 2004, 13:41
edg   Duarh, ir ljoti daudz iespeejamu aksiomaatiku, ko ...   Dec 13 2004, 19:05
arteck   edg ieraksts vēl jo vairāk apstprina manas domas, ...   Dec 13 2004, 19:58
edg   Es pietiekami biezhi paarveershos par beernu sava...   Dec 13 2004, 20:29
arteck   Tur tā lieta, ka es biju kopā ar cilvēku, kurš man...   Dec 13 2004, 20:48
Duarh   Asociatiiva un origjinaala domaashana, protams, ir...   Dec 13 2004, 22:36
edg   Duarh, tu kluupi divaas vietaas. Pirmaa. Shaadas ...   Dec 14 2004, 01:31
GameMaster   Njā - šī frāze dažās aprindās jau kļuvusi leģend...   Dec 13 2004, 23:26
Duarh   Citeeju: "Pilnīgs knockdown. Nezinu cik ...   Dec 14 2004, 02:48
edg   Citeeju ShinChan taalaak saciito: "Protams ka...   Dec 14 2004, 08:54
Duarh   Taa gluzhi nav. Nemaz neprasu, lai kaut kas uzre...   Dec 14 2004, 10:13
edg   Filozofija ir maakslas forma (lai vai kaa mani kaa...   Dec 14 2004, 12:09
Duarh   Nu ja, man nekas nav pretim par to, ka cilveeks no...   Dec 14 2004, 12:22
ShinChan   Redzu, ka manas ģimenes lietas ir izprovocējušas p...   Dec 14 2004, 12:27
edg   ShinChan tiishi vai netiishi aizskaara teemu, par ...   Dec 14 2004, 12:54
Duarh   Ui, tikai ne NLO, meedijus un visus paareejos pies...   Dec 14 2004, 12:56
DarkRockslizer   KOO!?!? :angry: NAV DEVUŠI!? Palasi...   Dec 14 2004, 21:07
edg   Es par nezinaaju, vai izspljaut uudeni no mutes v...   Dec 14 2004, 22:09
Batou   Shinchan tev pēdējais laiks iestāties scientologu ...   Dec 14 2004, 18:23
edg   Labi, ka vismaz mees izshkjiezham savu laiku un en...   Dec 14 2004, 19:24
Batou   mēs visi esam daļa no tās pašas civilizācijas. ...   Dec 15 2004, 11:10
Duarh   Aaha, aaha, ljoti 'skaidrs'. Esmu lasiijis...   Dec 14 2004, 22:12
arteck   http://iusedtobelieve.com edg, šito varētu vienkā...   Dec 15 2004, 00:08
ShinChan   ...bet vai vajag? Kamēr arī Travolta skaitīsies šī...   Dec 22 2004, 01:22
Shinobi-sama   atljaushos piebilst, bez filosofijas mees joprojaa...   Dec 22 2004, 02:13
Duarh   Eetikas un politikas filozofija ir ljoti svariiga,...   Dec 22 2004, 06:25
edg   Jaa, ShinChan, tu droshi vien esi no tiem cilveeki...   Dec 22 2004, 15:21
ShinChan   Jūsu 14. decembra sarakste uz to īpaši nenorādīja...   Dec 22 2004, 15:57
edg   Labi, man nav jaudas paarlasiit piemineeto sarak...   Dec 22 2004, 16:17

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version Time is now: 16 June 2025 - 21:37