![]() |
Foruma sadaļā "Offtopic" posti netiek skaitīti.
![]() |
Blackout |
![]()
|
![]() Gimme More ![]() ![]() ![]() ![]() Group: weirdo Posts: 294 Joined: 4-November 05 From: Riga ![]() |
Sēžu klausos TV, un pēkšņi latviešu valodā stāsta par anime.
Taču kas ir interesanti, viņi saka animē . Man likās, ka pareizi būs anime.. Kāda tad īsti pareizā izruna? Cilvēki, palīdziet.. Esmu apjucis ![]() -------------------- ![]() |
![]() ![]() |
edg |
![]()
|
![]() limpene grauž aknas ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Jounin Posts: 2899 Joined: 17-February 04 From: PM ![]() |
Jebkursh latvieshu valodnieks, kas vispaar pienjems shii vaarda lietoshanu, teiks, ka pareizi ir anime, jo taa ir latvieshu valodas iipashiiba, ka uzsveerti tiek pirmie burti. Diemzheel, ljaunie un valodu kropljojoshie sveshvaardi daudzi tiek izrunaati ar origjinaalu uzsvaru, piemeeram, karaoke. Jaa, oficiaali japaanju valodaa nav teikt, ka uzsvars ir tieshi uz "o", bet latvieshu cilveecinjam taa izklausaas un taa iegaajies, un vinjsh to taa arii uztver. Bet tas varbuut nav iisti par teemu.
Kaa tad ir ar "anime"? Origjinaali shis vaards ceelies no anglju vaarda "animation", ko japaanji izrunaa kaa "animeeshon"(lasiit kaa latvieshu vaardu ar uzsvaru uz "ee"). Taapeec saiisinaajumaa "anime" ir palicis uzsvars uz "e". Bet taapat kaa latvieshi uzsvarus liek kaa tiik, taa arii japaanji. Galvenie burta "e" uzsveereeji, kuru deelj tik ljoti izplatiita ir shaada uzsveershana, manupraat, ir angliski runaajoshie, jo vinji redz liidziibu ar vaardu "animation", kur uzsvars ir tajaa pashaa vietaa. Taatad - kaa izrunaat ir pareizi? Ja esi valodnieks, tad ar uzsvaru uz "a", bet citaadaak kaa veelies. Starp citu, Niks ieteiktais links uz wikipedia ir ljoti labs. Tas nedaudz atshkjiras no maneejaa viedoklja, taapeec jums buus izveeles un paardomu iespeeja. P.S. Shis topiks ir pat ljoti vietaa, jo ir interesants jautaajums par anime teemu. Tas liek mums aizdomaaties par to, kaa buutu pareizaak izrunaat japaanju vaardus. Tomeer daudzas no atbildeem, uzskaitu - ghoul, Tigra2, sushi, neko lasiit veertu nepateica. Vai vajadzeeja vispaar pirkstus kustinaat? Naakamreiz es lietoshu shiem cilveekiem warn pogu, jo vinji tapa manis briidinaati. Ja uzskataat, ka juusu posti bija jeedziigi, suudzieties man ar PM. -------------------- Mani posti top, jo tev dziivee truukst, ko lasiit! Es glaabju pasauli, piedaavaajot tai lasaamvielu! Kvalitaate, shvalitaate.
Disclaimer: Viss manis teiktais ir apshaubaams manis pasha no gaisa uzpuusts un uz punjkjiem balstiits viedoklis. |
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 17 June 2025 - 07:26 |