IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

> Uzmanību!

Foruma sadaļā "Offtopic" posti netiek skaitīti.

> Objektivitaate.
Seila
post Jan 16 2006, 03:39
Post #1

Shishaku

Group: Chuunin
From: Rīga

kas gan ir objektivitaate? tagad seezhot un vienkaarshi nekonedarot peekshnji atkal atgriezaas striidiigais jautaajums par to, kas gan ir objektivitaate un vai taa vispaar pastaav? Vai cilveeks speej buut kaut cik zinaamaa veeraa objektiivs pret otru cilveeku, ja nekad nav iejuties otra cilveeka aadaa? nekad nav sajutis to ko juut otrs cilveeks konkreeetajaa atbilstoshajaa situaacijaa? bet ja cilveeks nespeej buut objektiivs pret citiem, tad cik gan objektiivs vinjsh var buut pats pret sevi? Sheit pats no sevis rodas secinaajums, ka necik. Spriezhot peec visa saciitaa ne no shaa ne no taa rodas domas par to, ka cilveeks vispaar nespeej buut objektiivs, bet shajaa gadiijumaa, ja cilveeks vispaar nevar buut objektiivs, tad kaa da jeega cilveekam dot kaadam padomus, ka vinjsh sanaak, ka taa pat nespees paliidzeet, jo vinjsh nebuus izpratis domu pilniibaa?
Jautaajumu ir vairaak nekaa atbilzhu. taapeec pameegjinaasim to visu iztirzaat nedaudz smalkaak. ja viens cilveeks pastaav, ka aabols ir, un aabols staav uz galda taa, otrs cilveeks to redz, tad otrs cilveeks pilniigi objektiivi var pateikt, ka jaa aabols ir. Bet, ja tas pats pirmais cilveeks pilniigi objektiivi runaa par aabolu kuru vinjsh pirms dienas ir redzeejis uz taa pasha galda, bet vinja draugs otrs cilveeks to aabolu nav redzeejis, bet vinjsh iedomaajas, ka tas aabols bvinjam ir redzams, tad vinjsh pilniigi peec visiem pamata principiem var objektiivi spriest, ka vinjsh zin, ka tas aabols ir bijis, bet tajaa pashaa laikaa vinjsh to nav redzeejis. kaa ds secinaajums no taa rodas? Viss driizaak tas, ka vinjsh vienkaarshi nespeej buut objektiivs pilniibaa par visiem 100%pret savu sarunu biedru. Un tomeer vinjsh ir sameeraa objektiivs.
tagad kaa piemeeru neobjektivitaatei panjemsim divus cilveekus nochata. puisis un meitene. meitene saka: " Es tevi miilu" Cik objetiivi vinja spriezh? Jaa vinja ir satikusi puisi un viss ir bijis kaa saka ok, bet tajaa pashaa laikaa vai puisis var pietiekami objektiivi piektrist meitenes apgalvojumam, ja vinjsh tajaa briidii neredz meiteni un nezin ar ko vinja nodarbojas. Un atbilde uzprasaas pati par sevi un taa ir nee. Vinjsh nevar objektiivi veerteet meitene sjuutas un domas, jo vinjsh. pirmkaart neredz pashu meiteni. Otrkaart vinjsh vienkaarshi neiejuutas vinjas aadaa. Un pat ja pusis iejustos vinjas aadaa vinjsh taa pat nespeetu obejktiivi noveerteet tieshi shiis meitenes juutas. Bet luuk sheit kaut kur pazuud taa robezha starp liidzjuutiibu, juutiibu un obejktivitaati un shii robezha ir ljoti trausla, bet vinja ir un vinja pastaav.
Tajaa pashaa laikaa apluukojot tresho gadiijumu, kad parasts cilveeks nekad nespees saprast invaliidu, kaut vai taapeec, ka vinjsh nekad nav iejuties invaliida aadaa. Shajaa gadiijumaa ljoti daudzi vareetu pastriideeties: "Bet nee, mees ljoti labi saprotam" Bet sheit atkal paraadaas bet. Cik gan labi var saprast to, ko neesi jutis.
Un shajaa gadiijumaa atkal sanaak kaut kaads apburtais loks, jo, lai no kuras puses skatiitos sanaak, ka cilveeks, nav un nevar buut objektiivs atttieksmee pret citiem cilveekiem...
Un tagad luudzu es labpraat dzirdeetu citu cilveeku domas par to, kas gan ir objektivitaate un vai cilveeks speej buut objektiivs.

--------------------
The ice cream mafia is taking over the world, so don't f*** with the ice cream man!!!
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
Replies
ShinChan
post Jan 18 2006, 18:09
Post #2

ultrafilozofs

From: durdom

Paldies par mēneša saturīgāko offt.
Kārtējā filosofiskā dilemma, kas uzskatāmi demonstrē cilvēka uztveres nepilnības. Mēģinu no savas leksikas un arī uzveres izravēt tādus apzīmējumus kā vis-(vajadzīgo ierakstīt), pilnīgs, absolūts nekad, vienmēr, visur utt. utjp. Visi šie vārdi demonstrē cilvēka kategorismu un dziļo subjektīvismu. Rezumējot vairākos augstākesošajos ietverto domu un arī manu izpratni varu apgalvot, ka subjektīvs ir ik viss (redz kā neizdodas no ši vārda izmukt). To ir jāpieņem un ar to ir jāsadzīvo.
Eksistē lietas un procesi par kuriem daļa cilvēku ir vienojušās, piemēram, Ņūtona fizikas likumi, Mendeļejeva periodiskā tabula, krēsls, TV. Taču ir jāsaprot, ka tas nevis novērš subjektīvismu šo lietu uztverē, bet gan atvieglo komunikāciju un izpratni. Vienlaikus mēs katrs šīs lietas uztveram un izprotam vairāk vai mazāk savādāk.
Aktuālākā ilustrācija cilvēku subjektīvajai uztverei ir pašreizējais skandāls par Oļega Maļuhina neiekļaušanu biatlona izlasē startam Turīnas ol. spēlēs. Te parādās, ka, piemēram, Biatlona federācijas izpratne par to, kurš ir piemērotākais startam Turīnā atšķiras no paša Maļuhina un lielas daļas līdzjutēju izpratnes. Ja jau sports tad sports. Pretrunīgi vērtēts tika arī Saukāna/Dambja ekipāžas lēmums izstāties pēc rallijreida Lisabona-Dakāra 13. posma (notrieca mazu nēģerēnu, kurš pa ceļam uz slimnīcu mira). Viedokļu bija daudz un tie bija dažādi, kurš no tiem pretendēja uz objektīvu situācijas izvērtējumu un cik nu objektīvs tas šādos apstākļos maz varēja būt.
Es virzu uz to, ka mēs bieži vien redzam vienas un tās pašas lietas taču uztveram tās ļoti atšķirīgi un problēmas rodas brīdī, kad viens savu redzējumu uzdod par vienīgo pareizo(objektīvo), lai gan tik pat labi kāds cits var apgalvot, ka taisnība ir viņam.

P.s. Tieši ar šādu jautājumu, kas savā būtībā ir neauglīgi, bezgalīgu apspriešanu filosofi pelna savu dieniško maizi un sajāj smadzenes.

--------------------
Es esmu, kas es esmu
+Quote Post
Tigra2
post Jan 18 2006, 18:35
Post #3

kawaii tora

Šito es atradu latviešu skaidrojošajā vārdnīcā:

Tāds, kas atbilst īstenībai; patiess. Objektīva kritika. Objektīvi vērtēt

# Filozofijā - tāds, kas eksistē ārpus cilvēka apziņas un neatkarīgi no tās. Objektīvā realitāte. Objektīvie sabiedrības attīstības likumi. Matērijas objektīvās esamības formas. Objektīvais ideālisms -- ideālisma veids, kas atzīst gara primaritāti un pastāvēšanu ārpus cilvēka apziņas un neatkarīgi no tās

Manas smadzenes jau iet sviestā...jo mans viedoklis ir subjektīvs, bet te vjag objektīvu, bet katrs pats pa sevi ir subjektīvs, jo izsaka savas domas, kas...baaaa...subjektīvas, jo pieder tikai tev un...baaaaaa, tā visa ir putra...toties interesanta putra....baaa...atkal subjektivitāte, tās bija subjektīvas ne objektīvas domas....baaaa...un kā cilvēks, subjektīva būtne, var spriest pat objektivitāti...tas ir sviests... bet labs laugh.gif

pie tam es tagad pastāvīgi laboju šo postu un tas ir neobjektīvi pret tiem, kas ir redzējuši manas iepriekšējās domas, jo citi nevarēs apstrīdēt manas neparizās idejas. kāda gan neobjektīva es esmu... ph34r.gif

--------------------
IPB Image
*+*[b]Mans Deviantarts *+*
+Quote Post

Posts in this topic

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version Time is now: 17 June 2025 - 14:45