![]() |
Foruma sadaļā "Offtopic" posti netiek skaitīti.
![]() ![]() |
![]() |
deBUGa |
![]() ![]()
|
![]() Shishaku ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Chuunin Posts: 374 Joined: 25-May 04 ![]() |
Kaa es tiku pie Linux desktopa...
Pieradums pie MS Windows OSiem saakaas veel no Windows 3.11 laikiem. Tad sekoja 95, 98, NT un Me. Kopsh win2k iznaakshanas 'dziivoju' uz shiis OS. Visaadaa gadiijumaa taa bija stipri stabilaaka par vecajiem 9x un Me variantiem un draudziigaaka par NT. Bija paaris neveiksmiigi meegjinaajumi paariet uz XP, bet nebija nekaa taada ieksh XP, kas mani piesaistiitu. Ar Unix (drusku veelaak arii ar Linux) sapazinos aptuveni tajaa pashaa laikaa, kad iznaaca win2k, bet gan tikai ar telnet un ssh starpnieciibu (nezinaataaji var izteeloties DOSu ![]() ![]() Liidz beidzot kaadu dienu (paaris meeneshus atpakalj) pienaaca kaarteejais Win2k paarinstalleeshanas laiks (bija izstraadaajies paradums paarinstalleet reizi trijos meeneshos, lai saglabaatu relatiivu OS tiiriiibu). Izleemu ka vajadzeetu dot pingviinam veel vienu iespeeju. Ar domu - "Kas es kaads zaljais lietotaajs - nevareeshu pieveikt pleznaino?" tika uzsteleets Mandrake ![]() Tuuliit pat atcereejos, kaapeec ieprieksheejie meegjinaajumi bija neveiksmiigi. Kde, ko es pastatiiju kaa desktop(/window) manageri, bija (prieksh manis) absoluuti nelietojams (pat ar visu konfigureeshanu). Taada sajuuta, ka izstraadaataaji taisiija parodiju par XP. Noleemu nepadoties, jo pazinu dazhus cilveekus, kas veiksmiigi izmantoja Linux, kaa darbstacijas OS. Divas nedeeljas ciiniijos (jaa shis laikam buus pareizais vaards) ar Linuxu. Bija pat moments, kad dusmu uzpluudumaa visas Linux partiicijas tika nonestas un CD-romaa ielikta win2k installacija (kura naakoshajaa riitaa tika atkal 'nonesta')... Nepadevos... Mandrake vietaa pastatiiju Debian (galvenokaart deelj programmatuuras installeeshanas vienkaarshuma). Ciinja turpinaajaas... kautkur 30 reizes tika paarkompileets kernelis... n-tie X-windows un datora restarti... mokas ar skanjas un video draiveri... konfigureeshana/installeeshana/atinstalleeshana liidz taadam briidim, kad dselects (+/- 'vizuaala' konsoles utliita programmu installeeshanai) vairs neiet... ![]() naaksies piebilst, ka man ir diezgan labas zinaashanas datoros, windows opereetaajsisteemaas un programmeeshanaa. BET taa visa bija par maz, lai izvairiitos no shiim mokaam... ![]() liidz beidzot es daudzmaz sapratu, kaa tas viss darbojas un ko es no taa visa gribu panaakt... debians tika nonests un paarinstalleets par jaunu ar minimaalajaam (un tikai unstable) 'pakageem'. N-tajos neveiksmiigajos meegjinaajumos tika atrasta programmatuura, kas man vajadziiga un kaa window manageri izveeleejos FVWM (F*****g Virtual Window Manager) - galvenokaart konfigureeshanas iespeeju deelj... Atsevishkjs staasts par to, kaa es to konfigureeju ![]() Atceroties to visu naakas uzsmaidiit. ![]() P.S. Vai kaads veelas sev uzstelleet Linux? -------------------- viss augstāk uzrakstītais nepretendē uz absolūto patiesību un ir tikai mans subjektīvais viedoklis...
|
Martins |
![]()
|
![]() Heimin ![]() Group: Chuunin Posts: 18 Joined: 30-July 04 From: The World. Joprojām nevaru izlogoties. ![]() |
Vai, cik viss sarežģīti dažiem
![]() Ja garāk, tad pēdējos 10 savas dzīves gadus es strādāju ar kompjiem. Kā admins. Pēdējos 6 ar unix kastēm. Ir nācies likt uniksus uz diezgan ekstrēmiem zārkiem. Tā nu gandrīz vai pašsaprotami, ka man gan mājas, gan darba dastora stāv arī linuks. Blakus logiem, protams. Teikšu, viss ir izdarāms, ja pietiek apņēmības un laika. Tak parastam vidusmēra Latvijas datorlietotājam, tādam, kuru īpaši nesaista stundām ilga instalēšana un pārinstalēšana mācību nolūkos, manuprāt, mocīties ar uniksiem nav jēgas. Sevišķi uz vienīgās mājas kastes. Ja man mājās būtu neliels iekšējais tīkls un tur būtu serveris/rūteris/firewalls, tad viennozīmīgi uz tā stāvētu kāda uniks variācija, bet citādi.. Nav labāku logu par logiem. Jautājumā par otaku vajadzībām - gluži labi derēs visi jaunākie uniks varianti (*BSD un linux) zem kuriem ir iespējams nokompilēt normālu mediju failu spēlētāju (mplayer, piemēram). Arī bildes izvads uz TV, starp citu, zem linuksa normāli strādā. Vismaz Nvidijas kartēm esmu mēģinājis un lietojis. Tāpat ari visi tie e-donkiji un kas tik vēl ne ir dabonami arī priekš linuksa. Bez tam linuks ir pieticīgāks prasībās un dators var būt stipri vārgāks, tāds uz kura divtūkstošie vai xp logi normāli neietu. -------------------- [ i miss you / but i havn't met you yet / so special / but it hasn't happened yet ]
|
deBUGa |
![]()
|
||
![]() Shishaku ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Chuunin Posts: 374 Joined: 25-May 04 ![]() |
Maaciities ne vienmeer ir viegli... ![]() Es par administratoru nestraadaaju... visas 'mazohistiskaas' izvirtiibas ar Linuxu tikai pashmaaciibas noluukos... so pie windows pieradusham lietotaajam tas buus laikietilpiigi un diezgan sarezhgjiiti (ar nosaciijumu, ka veelas nokonfigureet Linux peec savaam veelmeem nevis peec paraduma pielaagoties standartiigai Mandrake/KDE installaacijai) Visaa visumaa piekriitu Martinam, bet jautaajums bija vairaak orienteets uz "Vai iespeejams 'dziivot' uz Linux ikdienaa?" nekaa "Vai visiem buutu obligaati jaapaariet uz Linux?". Vienkaarshi dazhi apshaubiija Linux lietoshanas eertiibu un man naacaas nepiekrist... ![]() Vienkaarshi dazhi nav speejushi tik paari konfiguraacijai (bet tas ir kaa tajaa anekdotee par automaatisko skujamo aparaatu - saapiigi tikai pirmo reizi ![]() -------------------- viss augstāk uzrakstītais nepretendē uz absolūto patiesību un ir tikai mans subjektīvais viedoklis...
|
||
Jaffa |
![]()
|
![]() Danshaku ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Chuunin Posts: 162 Joined: 14-May 04 From: Aizkraukle (bedre) ![]() |
Maaciities tiessaam nav viegli.Muan bij lloti nelabas atminnas ar linux jo mums bij "ggeniaals" skolotaajs kurss pats nekaa nesaprata no linuxa.Taccu kaa gadiijaas kaa ne peec programmas bija paredzeets ka jaamaacaas linux nu tad arii "ggeniaalais " skolotaajs iedeva mums taa laika jaunaako linux versiju (mandrake) un teica eksperimenteejiet es ielikssu atziimes
![]() Tiessi ssii iemesla deel nekkeeros linuxam klaat kautgan godiigi sakot vide bij diezgan pievilciiga izkaartojums un dazzi siikumi protams likaas neparociigi bet varbuut tas bij tikai nezinnas peec....aa un protams probleemas ar tiiklu veel tagad iisti nesaprotu ko tas os no manis gribeeja. |
deBUGa |
![]()
|
||||||
Nja tas nu gan nav pareizais piegaajiens (kautgan pareizaaks par stulbu iekalshanu)
hmm... skolaa peec programmas maaca linuxu?! nja manos laikos taadu pasaakumu nebija...
viens no lielaakajiem plusiem Linuxim/BSD ir konfigureeshana... to var nokonfigureet taa, ka parastajam mirstiigajam windows lietotaajam sapnjos neraadaas (galvenais, lai pasham konfigureetaajam peectam taa konfigureeshana neraadiitos murgos)... Sevishkji konfigureejamos window manageros var nokonfigureet ne tikai logu (raamiishu) izskatu, bet arii pogu skaitu un kaa taas reagjees uz noteiktaam peles darbiibaam... kaa logi izvietojas, maina izmeeru... 'shortcutus' un pat 'mouse gestures'... u.t.t. u.t.j.p. -------------------- viss augstāk uzrakstītais nepretendē uz absolūto patiesību un ir tikai mans subjektīvais viedoklis...
|
||||||
Sigfa |
![]()
|
![]() Kami-sama ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: ALK Posts: 2738 Joined: 17-May 04 From: Starp pudelēm un četrām sienām ![]() |
hehe es te nesen parakos savas videokartes iespeejaas, un izraadaas, ka tur arii var uzstaadiit mouse gestures un veel paaris lietas.
|
Daemon |
![]()
|
Unregistered ![]() |
Kaut gan es esmu BSD piekriteejs, vienkaarsham userim es tomeer ieteiktu xp vai 2k.
Ja ir veelme mazliet pasham padarboties t.i. pakonfigureet, pakompileet utml, tad viennoziimiigi iesaakumaa FreeBSD, veelaak, kad jau ir mazliet gaiss apostiits var njemt OpenBSD. Ikdienaa pats darbojos gan ar win, gan unix kasteem (BSD, Linux, AIX, Solaris) |
Jaffa |
![]()
|
![]() Danshaku ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Chuunin Posts: 162 Joined: 14-May 04 From: Aizkraukle (bedre) ![]() |
hmm... skolaa peec programmas maaca linuxu?!
nja manos laikos taadu pasaakumu nebija... deBUGa es maaciijos 2 gadi par programmetaaju taads ir izskaidroums programmaa paredzeetajam linuxam ![]() ![]() |
garaamskreejees - fleimists |
![]()
|
||
Unregistered ![]() |
ko tu sauc par pamatiigaam datorzinaasanaam - zinaat kaada tiiklene, skanjas un video karte kompim + aptuvenu nojautu kas ir particijas. okok nesaku ka visiem tas jaazin, bet ja nezin, tad vai nu lieto win kas visu pats kaut kaa izdara un peec 3 dienaam tiesaam mistiski pljuksh un instalee visu pa jaunam, vai arii parasi helpu, bet nespried par lietaam laucinjaa kas labaaks kas sliktaaks kuraa <censored> nekaa nezini un nesaproti. |
||
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 16 June 2025 - 06:12 |