![]() |
Foruma sadaļā "Offtopic" posti netiek skaitīti.
![]() |
Sigfa |
![]()
|
![]() Kami-sama ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: ALK Posts: 2738 Joined: 17-May 04 From: Starp pudelēm un četrām sienām ![]() |
Nu, diskuteejot par valsts iekaartaam un tamliidziigi, last guru izteicaas, ka vinjsh labraat paveestiishot par saviem uzskatiem sakaraa ar izgliitiibas siteemu. Nu, kas tad ir jaamaina pashreizeejaa izgliitiibas sisteemaa? Pasludinu diskusiju par atklaatu.
![]() |
![]() ![]() |
lastguru |
![]()
|
![]() The one who knows ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Jounin Posts: 1174 Joined: 23-May 05 From: Kaigan (Riga, LV) ![]() |
es tagad dejoshu uz iepieksh iepostotas veestules atkaartoshanaas robezhas, bet nu centiishos tomeer izklaastiit to, ko domaaju es pats shajaa sakaraa... galu galaa tachu manis deelj sho topiku izveidoja...
galvenaa probleema ko varu identificeet ir tas ka muusu pasniedzeeji nemaak maaciit. vinji var buut cik vien grib zinoshi, un cik vien daudz uzskatiit ka vinji maak maaciit, tomeer gandriiz visi pedagogi (ar ljoti retiem iznjeemumiem) maaciit nespeej vispaar, vai svaarstaas ap viduveejiibas atziimi. No shiis galvenaas probleemas izriet taada arhisvariiga lieta, ka pasniedzeeji, esot slikti pedagogi, arii attieciigi nemaak sastaadiit skolas apmaaciibas programmu. Es piemeeram maaciitu algjebru, ja ne augstaakaas matemaatikas elementus jau no pirmaas klases... Beerni, naakot shajaa pasaulee, visi, pilniigi visi, iznjemot patalogjiskus gadiijumus, ir vienaadi. tas par ko vinji top ir atkariigs tikai no dziivee guutaas pieredzes un no taa kas notiek apkaart. Beerniem nav neinteresantu lietu vai prikshmetu - ir interesants pilniigi viss. Peec buutiibas beernos ir tukshums, un vinji alkst sho tukshumu piepildiit. Un jo aatraak, jo labaak. Tikliidz cilveecinjsh maak runaat, ar vinju jaastraadaa, lai pilnveidotu sho maakslu, lai iedotu papildus valodas, lai plashinaatu redzesloku... Un jaastraadaa nevis (ne tikai) gjimenei, bet profesionaaliem pedagogiem. Man gandriiz nav atminju par beernudaarzu, bet no turienes beerniem jaanaak taadiem, kas maak skaitiit, runaat, rakstiit, lasiit kaadaas divaas vai trijaas valodaas. beernu darzaa jau arii buutu jaaattiista logjiskaa domaashana, speeja analizeet, zinaatkaare, komandas gars, miilestiiba pret dabu, darbu un draugiem... apgaismojiet mani kaads par to, ko beerni pashlaik dara beernu daarzos. Skolaa maacoties beerni tiek standartizeeti, pieskanjoti vienam uzdotam paraugam, tiek liegta individualitaate. Skolaa parasti valda piespiedu darba atmosfeera - beerni nepriecaajas ejot skolaa, un tas noziimee tikai vienu - skola nemaak ieintereseet. Kaada jeega no iestaades kuru ieniist, kaada jeega no graamataam kuras nelasa, kaada jeega no maajasdarbiem kurus nepilda? Maajasdarbus es vispaar uzskatu par nevajadziigu pasaakumu - cilveeks dziivee iemaacas pats to kas vinjam ir vajadziigs visvairaak, un iemaacas atrast to ko vinjam zinaat pasham no galvas nevajag. kaapeec tad skola liek beerniem zubriit to ko vinji reaali nepielietos savaa dziivee? jaaiemaaca mekleet informaaciju. cilveeki ar laiku pashi iemaaciisies svariigakas lietas... taa notiek ar valodu: no saakuma mekleejam vaardniicinjaa, peec tam briivi lietojam... vieniigais ko tieshaam vajag apguut ir lasiit, rakstiit un skaitiit. Bet visu paareejo cilveeks iemaaciisies pats ja vinjaa attiistiit domaashanu, atminju, speeju analizeet... Kad es biju pavisam mazinjsh, man uzdaavinaaja vienu graamatu, kuru es mometaali izlasiiju... nee, taa nebija dailjliteratuura, bet gan fizikas graamata (tad man skola fizikas veel nebija)... cita runa kaa taa bija uzrakstiita. Graamata izklaasta ljoti nopietnas teemas - gravitaaciju, Njuutona likumus, veel dazhas lietas, par kuraam man tad veel skolaa neizstaastiija... Kas tad tajaa bija atshkjiriigs no citaam graamataam? ja taa buutu maaciibu graamata, es shaubos ka es to aatri (vai vispaar) izlaiitu, dievinaatu un atcereetos liiz shim briidim. bet tur bija apgriezts kaajam gaisaa viss apmaaciibas process. tas ir bijis komikss (!!!) par to kaa 2 cilveeki, suns un papagailis pashi atklaaj fizikas likumus no jauna. Taa buutu jaamaaca!!! nevis sausi skandinot kaut ko pie taafeles, bet gan piedaavaajot klasei to visu atklaat pashiem... nu varbuut klase ir paaraak liela... var sadaliit grupaas un piedaavaat sacensiibas - kas aatraak sapratiis. ja netiek ierobezhots darba rezhiims, beerni straadaas pie taa dienu un nakti, luugs vecaakiem un draugiem pastaastiit, tad komunicees shiis idejas savaa starpaa, izgliitos viens otru. Es nezinu vai tas ir deelj shiis graamatas vai nee, bet es biju labaakais fizikjis skolaa, neskatoties uz to ka es nepildiiju maajasdarbus, nelasiiju fizikas maaciibu graamatas, dazhreiz izlaidu skolas stundas un nezinaaju formulas - es biju labaakais kontroldarbos, ja tur piedaavaaja uzdevumus uz 10 balleem: es labpraat padomaatu un turpat un uz vietas izdomaatu kaa shaads uzdevums jaarisina, nevis zubriitu formulas. Aprakstiito metodi viegli piemeerot ekzaktajaam zinaatneem: matemaatika, fizika, informaatika... nezinu par kjiimiju... ar literatuuru ir taa: to var meegjinaat pasniegt caur filmaam... gruuti pateikt, varbuut forumam buus kaut kaaas domas shajaa sakaraa? -------------------- Choice is an illusion created between those with power and those without. - The Merovingian
The Tao of posting: Don't argue with idiots - they will drag you to their level and beat you with experience. And never underestimate the power of stupid people in large groups... |
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 17 June 2025 - 13:10 |