![]() |
Foruma sadaļā "Offtopic" posti netiek skaitīti.
![]() ![]() |
![]() |
ShinChan |
![]()
|
![]() ultrafilozofs ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Chuunin Posts: 1808 Joined: 18-February 04 From: durdom ![]() |
QUOTE(dark_angel @ Dec 7 2005, 22:46) , jo es biibeli tieshaam uzskatu par autoratiivu graamatu un atbildu pamatojoties uz to, bet prieksh tevis taas ir muljkjiibas. Tu maldies, es tās neuzskatu par muļķībām, vēl vairāk, mana attieksme pret šo darbu ir pat ļoti nopietna. Vai kāds cits štrunta ~1000 lpp sacerējums ar dažādām vēsturisku personāžu un notikumu interpretācijām un no citiem reliģiskajiem virzieniem un pagānu kultūras noplaģiātotiem stāstiem un līdzībām spētu 2000 gadu garumā piespiest tik plašas ļaužu masas atteikties domāt racionāli, nosodīt un slepkavot savus līdzdzcilvēkus (vienlaicīgi agalvojot, ka tas ir viņu pašu labā), necensties izprast ne sevi, ne apkārt notiekošos procesus, ļaut vienai nelielai ļaužu daļai dzīvot lielā pārticībā, bet pārējiem vienlaikus mācīt pieticības un pazemības tikumu, likt kāju priekšā katram, kas kaut ar pušplēstu vārdu atļaujas apšaubīt Svēto Rakstu un to interpretētāju domas, utt utjp? Nē, Bībele ir ļoti nopietna lieta un kā pret tādu to ir arī jāattiecas un es arī to daru. Nešaubies. P.s. Es esmu luterānis, taču pēc pēdējā laika notikumiem domāju boikotēt arī tos retos dievkalpojumus, kurus līdz šim apmeklēju. P.p.s. Un Shuminj, ja neesi pamanījis, tad Vecā derība ir daļa no Bībeles, vai tad mēs drīkstam Svētos Rakstus skatīt selektīvi, atmetot lielu daļu no tiem? Domāju, svētie tēvi dusmosies par šādu pieeju, tas taču būtu pilnīgs nonsenss -------------------- Es esmu, kas es esmu
|
Kazuki |
![]()
|
![]() Hakushaku ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Chuunin Posts: 633 Joined: 15-September 05 ![]() |
luteraanis, kas netic Dievam... nu jaa visaadi gadaas.
nu labi tu to uztver ljoti nopietni, bet vienalga kats no mums sho graamatu interpretee savaadaak. mees te abi vareetu striideeties par viskautko liidz pastardienai un vienalga netiktu pie skaidriibas. iisteniibaa kad nomirsim tad arii redzeesim kas un kaa. |
Tjen |
![]() ![]()
|
![]() Danshaku ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Chuunin Posts: 215 Joined: 10-September 05 From: Riga ![]() |
Man liekas ka tas ir izdevigi...
![]() Bet no otras puses atkal jautjums ko tu zaude ja pardot dveseli(iznemot pashu dveseli)... ![]() |
edg |
![]()
|
![]() limpene grauž aknas ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Jounin Posts: 2899 Joined: 17-February 04 From: PM ![]() |
Aaaaaaaaaaaa, kaads briesmiigs murgs!
Man juus laikam ir jaaapskaidro... Uzmaniibu: Preteeji maniem normaalajiem rakstiem, sekojoshais teksts IR njemts no autoritatiiviem avotiem - http://www.lu.lv/studiju-centri/jsc/jaunumi-macihs.html, LU C daljas kurss "Bībeles leģendas. No pasaules radīšanas līdz Mesijas atnākšanai" (pasniedzeejs: Valts Apinis) Cita lieta, vai manas suudainaas krievu valodas zinaashanas nav mani piechakareejushas pareizi izprast ebreju misticismu. Ja kaads ir shajaas lietaas zinoshs, var droshi ieteikt labojumus, es ruupeeshos diskuteet. Kur saakt? Pie ticiibas Biibelei? No problemo! Senos laikos cilveeki nodarbojaas ar misticismu. Pielietojot dazhaadas metodes, lai izietu no normaalajaam uztvershanas normaam (piemeeram, lietojot seenes vai dzerot kjefiiru, vai arii mediteejot), vinji it kaa iegaaja citaa realitaatee un, peec tam atgriezaas zinoshaaki. Dazhi no vinjiem savus paardziivojumus pierakstiija. Lielisks piemeers ir pravietis Eceechieels (lasiit Biibeli Eceechieela 1-). Vinjsh sava "celjojuma" laikaa bijis paradiizee, kuru vinjsh arii apraksta, cik vien iespeejams. Kaapeec cik vien iespeejams? Redzi, "tajaa pasaulee" redzamaas lietas ir gruuti aprakstiit ar muusu pasaules vaardiem. Tur sajusto ir gruuti uzrakstiit uz papiira. Redziet, Biibele nav 1:1 patiesiiba. Kristietiiba man droshi vien iebildiis, bet es zinaashanaas par kristietiibu esmu vaajsh - neesmu paarliecinaats, kaa vinji uztver Biibeli. Taa, pie kaa mees palikaam? Ak jaa - pie taa, ka Biibele ir sanarkojushies vechu halucinaacijaas redzeetaa pierakstiijums. Taa nav. Pravieshiem ir taada lieta kaa - vinji tic, ka vinji dzird Dieva atbildes. Dievs atbild mums visiem uz muusu jautaajumiem, tomeer mees shiis atbildes neprotam dzirdeet. Pravieshi tic, ka dzird. Tad nu arii nehalucinaacijaas ieguutaa informaacija var tikt pierakstiita uz pravieshu ticiibas pamatu. Redziet, misticismaa nav taada lieta kaa - pieraadiijums. Ir - es redzeeju, taapeec taa ir. Tici vai netici. Labi, veel taalaak par to visu. Pravieshi atshkjiriibaa no shamanjiem (par kuriem nestaastiishu, jo taa jau sheit top masiivs referaats) ticeeja vienam Dievam. Vinji bija dumpinieki. Paarliecinaati, ka ir viens Dievs. Vinji pat kjeeninjiem staastiija Dieva celju. Bet vai kjeeninjsh ljaus, ka vinjam maaca dziivot? Visi agriinie pravieshi njeema nedabisku galu. Taatad - Biibelee sarakstiitais ir kaut kaadu vechu murgojums. Ne gluzhi taa. Redziet, tas, ko pravieshi bija sarunaajushi klejoja apkaart pa tautu kaa mutvaardu dailjrade. Taas lietas kuulaas pa tautu, tika apspriestas u.t.t. Tika pierakstiitas legjendas. Kaudzeem. Kaut liidz muusdienaam saglabaajushaas legjendas izlasiit ir fanaatisma jautaajums, bet she: www.earlyjewishwritings.com, philologos.org, ... Taatad - dazhi cilveeki izdomaaja shiis legjendas pierakstiit. Bet taa kaa neviens nelasiis kaut kaadu luuzeri uzrakstiito, vinji parakstiijaas ar slavenu cilveeku vaardiem, piemeeram Mozus. Nu tad beidzot ir pienaacis Biibeles laiks. Rabiini izdomaaja apkopot informaaciju Biibelee. Tas, ko vinji uzskatiija par pareizu, tika iekljauts Biibelee, tas ko nee - netika. Taatad - Biibele ir ne tikai traku vechu halucinaacijas un vecu tantu pljaapu gudru cilveeku pieraksts, bet arii mums jaatic rabiinu logjiskajai domaashanai un ticiibas izpratnei pareizaa rakstu izveelee. Taatad - vai Biibelei var ticeet? Par briinumu - jaa! Ja mees noticam, ka ir Dievs un vinja griba bija, lai vinja vaards shaadaa jociigaa veidaa nonaaktu Biibelee. Bet ja jau Biibele nav tas pats labaakais avots - kas ir? Juudaisms. Jau pirms Biibeles apkoposhanas rabiini centaas izprast un skaidrot sveetos rakstus. Vinju skaidrojumi ir apkopoti masiivos apjomos. Tur var lasiit dazhaadu rabiinu domas par to, kaa vareetu skaidrot Biibeli, kaa uztvert dveeseli, Dievu, Saatanu u.tml. Tagad par Saatanu. Kas ir Saatans? Senebrejiem vaards STN (SATANA, /Latviski:Shataan/) noziimee - prokurors, kaadinaataajs. Saatans ir tas, kas tevi dziives laikaa paarbauda, vai tu ljaujies kaardinaajumam. To var izteeloties apmeeram taa: peec naaves tu staajies Saatana priekshaa un Saatans saka: "Es tevi kaardinaaju tur un shitaa un tu ljaavies. Neesi Dieva cieniigs." Vinjsh ir Dieva suutnis. Vinja dariitais ir peec Dieva veelmes un paveeles. Saatans "savaac" tos cilveekus, kuri nepilda savu misiju? Kas ir cilveeka misija? Pabeigt pasaules radiishanu, pilnveidot pasauli. Dievs no cilveekiem prasa, lai katrs cilveeks redzeetu visus paareejos kaa braaljus un maasas. Taads sava veida komunisms sanaak... Bet taads nu ir tas Dieva utopiskais meekjis saskanjaa ar Kabala. Kristietiiba jau droshi vien atkal teiks, ka Dieva meerkji mums nav ko pat veerts meegjinaat mineet - tas ir neizdibinaams utml. Dievs - miilestiiba. Jaa, Dievs miil cilveekus, pie tam visus. Vinja miilestiiba pret cilveekiem ir iipasha. Var uztvert to kaa teeva miilestiibu pret beernu. Jaasaprot, ka Dievs var pilniigi visu, jo ir visaugstaakais, bet tajaa pashaa laikaa sleedz deriibu ar cilveekiem. Mistikju izskaidrojums ir veel taalaaks - Dievs radiija cilveekus no miilestiibas. Tad kaapeec taapeec taadas lietas kaa Sodoma un Gomora? Kaapeec greeku pluudi? Kaapeec kari? No vienas puses cilveeks ir buutne ar speeju pasham izveeleeties. No otras puses - ja cilveeki iesliigst nenormaalaa izvirtiibaa, Dievam kljuust zheel, ka vinjsh vinjus radiijis. Taapeec vinjsh izniicina tos, kuriem nav celja atpakalj uz Dieva celja. Kaapeec arii beernus? Juudaismaa preteeji kristietiibai katrs nav piedzimis ar vienaadaam izredzeem. Greeki tiek iedzimti. Ne-juudi piedzimst ar taisno celju uz elli. Arii kristietiibaa tiek skaidrotas taadas lietas, tomeer tas nenonaak liidz vidusmeera kristiesha ausiim. To maacaas teologjijaa un var lasiit Vatikaana biblioteekaa. Neesmu zinoshs tajaa jomaa. Intersanti, ko Kabalaa domaa par shiim slepkavoshanaam... Labi, es daudz samuldeeju pilniigi briesmiigi. Patiesiibaa pravieshi bija aarkaartiigi gudri cilveeki. Vinji nodarbojaas ar dazhaadu padomu doshanu cilveekiem sadziives utml jautaajumos. Nedriikt aizmirst, ka vinji nav paregji. Vinji staasta, kaa buus, ja klausiisi Dieva celja, un kaa - ja nee. Vinju misija ir vairot ticiibu. Vinji centaas mainiit cilveekus. Vinjiem tas neizdevaas. Ak, jaa, viena lieta noteikti katram buutu jaapaardomaa. Cilveeki peec dabas ir egoistiski, ljauni u.t.t. Bet kas vinjus taadus radiijis? Dievs radiija cilveeku peec sava gjiimja un liidziibas. Pravieshus nodarbinaaja neizpratne par to. Bet tad vinji izdomaaja atbildi: Dievs deva cilveekiem iespeeju izveeleeties kaa dziivot - labi vai ljauni. Dievs meklee draugus - kas apzinaati meklee pareizo celju - labaa celju, zinot iespeejamos celjus, zinot pasauli. Tajaa briidii pravieshi paarstaaja buut sociaalie padomdeveeji u.t.t., vinji saaka studeet pasauli. Taapeec, btw, ebreji ir tik sasodiiti paaraak biezhi Nobela preemijas sanjemosha tauta - gan shii deelj, gan arii taa deelj, ka cilveeku misija ir uzlabot pasauli. Vispaar skaista ticiiba. Ir truukumi, ir labumi. Kaapeec es to teicu? Ak, jaa, lai juus saprastu, kaadi cilveeki nokljuust paradiizee. Redziet, dazhaadaas ticiibaas viss tas niansee un variee. Ko es gribu jums teikt. Lasiet Biibeli, ja ir laiks! Taa visnotalj ir interesanta action/debiilisma pilna graamata, ja nesaprot, kas ir pamataa. Un taa visnotalj ir interesanta graamata, ja zin skaidrojumus, vaardu, tulkojumu nianses (nee, es to visu nezinu, vados no dazhiem piemeeriem, piemeeram, ka fraaze "Es esmu, kas es esmu" iisteniibaa no ivrita var tulkoties triis veidos: "Es esmu, kas es biju." "Es esmu, kas es esmu." "Es esmu, kas es buushu." Ir pienjemts izmantot videejo). Neuztveriet Biibeli burtiski! Nav veerts! P.S. Paarlasot sho tekstu, sapratu, ka rakstiiju paaraak aatri un konspektiivi. Daudz kas var tikt smagi nesparasts un paarprasts. Luudzu, jautaajiet man, ja kaut kas ir neskaidrs. Visu paskaidroshu, kas pasham skaidrs. -------------------- Mani posti top, jo tev dziivee truukst, ko lasiit! Es glaabju pasauli, piedaavaajot tai lasaamvielu! Kvalitaate, shvalitaate.
Disclaimer: Viss manis teiktais ir apshaubaams manis pasha no gaisa uzpuusts un uz punjkjiem balstiits viedoklis. |
sipps |
![]()
|
Unregistered ![]() |
tavi poti ar katru reiz vien klus lielaki garaki un vispar nav spekaizlasit,bet kautko es tomer atradu. lai tevi nemocitu nemiers
QUOTE(edg @ Dec 7 2005, 23:55) neviens nezin kas ir un kas nav patiesiba, patiesibu ka tadu katrs uztver un saprot savadak. BIBELI ka vestures avotu peta ari speciali raditi teologijas instituti. neviens jau nevar apgalvot ka viss kas ir rakstit bibele ir 100% paties,bet neviens to ari nevar noliegt. un ar kristietiba saprot ka bibeli rakstija cilveki 1000 x parrakstija kautkas mainijas kautkas ne. pec dzilakas butibas kas tad tur varetu but nepatiesiba? BIBELE ir kulta prieksmets kuru izmanto, lai nodrosinatu religisko ritualu izpildi nevis macitos vesturi |
ShinChan |
![]()
|
![]() ultrafilozofs ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Chuunin Posts: 1808 Joined: 18-February 04 From: durdom ![]() |
QUOTE(sipps @ Dec 8 2005, 11:34) Jā patiesi, kurš gan neticēs tam, ka no diviem sugas īpatņiem var rasties tas, ko mēs pašlaik redzam sev apkārt, respektīvi asinsgrēks, kas pēc tās pašas Bībeles ir viens no nāves grēkiem. Kā gan var nebūt patiesība, fakts, ka salīdzinoši nelielā šķirstā ir iespējams satilpināt pa pārim no visām dzīvajām radībām un tad vēl panākt, ka tās viena otru neapēd "lielā ceļojuma" laikā, kā arī panākt, ka tie sēkmīgi vairojas. Un ka var neticēt, ka salīdizinoši nelielā zemes pleķī ir iespējams vazāties 40 gadus, pa riņķi vien? Kā var neticēt tam, ka katrs cilvēks piedzimst ar grēku, kaut arī neko citu kā zīst mātes pupu viņš nejēdz? Kā var neticēt vienam cilvēkam, kurš pats sevi pasludinājis par Dieva dēlu, tad jau Visarions visi pārējie, kas sevi arī uzskata par n-tajām Dieva atvasēm arī būtu jāņem par pilnu? QUOTE(sipps @ Dec 8 2005, 11:34) BIBELE ir kulta prieksmets kuru izmanto, lai nodrosinatu religisko ritualu izpildi nevis macitos vesturi Ja jau būtu tā kā tu saki, bet patiesība ir tāda, ka Bībele un reliģija in general ir kruķis uz kura balstīties dzīvē, pie tam cilvēks kas to izmanto bieži vien pats neapzinās, ka viņam tas būtībā nemaz nav vajadzīgs, jo nekāda gaitas defekta viņam nemaz nav, lai arī kruķu ražotāji bļauj par pretējo (sava prece taču jāpārdod). -------------------- Es esmu, kas es esmu
|
ShinChan |
![]()
|
QUOTE(Shumins @ Dec 8 2005, 14:28) Neba tu ar savaam zinaashanaam piedzimi...Taapat lasi visaadus gudrus rakstu utt...Groziis kaa gribi, bet pats vienalga uz kaut ko balsties... Un religjija ir tikai viens no variantiem...Besii shitais stilbais izteikums... Pareizi, ar šādām zināšanām es nepiedzimu. Lasīju un joprojām lasu gudrus rakstus un grāmatas, tai skaitā Bībeli. Tieši informācijas plurālisms manā galvā, nevis ieciklēšanās tikai uz garīga satura darbiem man arī ļauj veidot pilnīgāku ainu un, uzskatu, pamatoti apstrīdēt Bībeles saturisko vērtību un kristietības, kā Bībeles principu realizētājas paveikto. Besī tev tas vai nebesī, bet faktuālais materiāls, kas apgāž gan Svētajos Rakstos rakstīto, gan apliecina tās zvērības kas ir paveiktas ar Dieva vārdu uz lūpām ir plašs un diezgan neapstrīdams. Šāda veida diskusijās man vienmēr rodas vēlme uzdod šo merkantilo jautājumu: "kam tas ir izdevīgi?", atbildot uz to arī viss nostājas savās vietās. -------------------- Es esmu, kas es esmu
|
Inx |
![]()
|
![]() Heimin ![]() Group: Chuunin Posts: 14 Joined: 7-December 05 ![]() |
Bībeli nevar uztvert viennozīmīgi. Lai arī tā ir 1000 reižu pārrakstīta un nezinkā mainījusies kopš pirmavota (kurš starp citu datējams ap 15to gadsimtu
![]() ShinChan - KAS kam ir izdevīgi? |
NOAR |
![]()
|
![]() Samurai ![]() ![]() ![]() Group: Chuunin Posts: 87 Joined: 22-November 05 From: Latvia ![]() |
Īstenībā gudri cilvēki jebkāda veida reliģījas ir atzinuši par memiem (meme - me- no angļu memory un -me ir kaut kas no fraņču valodas)(pēc idejas datorvīruss - tikai cilvēkiem). Un memu evolūcijas teorijā ir iekļauts fakts, ka izdzīvo tikai memi, kas sevi, pēc iespējas efektīvāk, nodod nākošajām cilvēku paaudzēm. Tāpēc arī reliģījas ir izveidojušās tik nesaprotamas - lai katrs varētu to visu iztulkot pēc savas saprašanas / varētu tam noticēt / un nodot tālāk.
-------------------- (\__/)-( \_/ )--(\_/)
(O.o )-(^_~)--(o o) (> < )-(>..<)<( ' *)>join the bunny army Copy bunnys into your signature to help them on ther way to galaxie domination! |
ShinChan |
![]()
|
QUOTE(Inx @ Dec 8 2005, 15:17) Kam ir izdevīgi, ka ir Bībele, ka ir kristietība, ka ir cilvēki, kas tic kristiešu vai citu reliģiju Dievam vai dievībām, ka ir nenotīrītas ielas, ka ir slēpta politiskā reklāma, ka ir tādi, bet ne šitādi pilsonības piešķiršanas noteikumi. Visur ir jāmeklē ieintetresētā puse, tikai tā var nonākt pie būtības. QUOTE(Shumins @ Dec 8 2005, 15:19) Vari to lasiit nelasiit, piesieties pie atseviskjaam fraazeem...vari to apeest... Tach Biibele vienalga buus Fundamentaals pamats Eiropas (ne Turcijas) valstu cilveeku apzinjaas... Aizbrauc padziivo AAE kaadu laiku, un buusi prieciigs, ka esi maajaas...Biibelistu frontee...Biibeles un bazniicas jeega zuud, tachu gadu simtos ieaudzinaataas pamat veertiibas ir un buus vienmeer (Un kur tad vinjas radaas???) Bazniicas muuzjsenaa propogandas, kuras parazjas tev jau tiek iebarotas ar maates pienu...visi zina, kas ir velns utt...nemaz neejot uz bazniicu, vai nelasot biibeli...visi tic engjeliem, svin ziemasveetkus...Un saka neticu Dievam...Smiekliigi vienkaarshi...Nezinu vai saprati, bet nu buutiibaa man vienalga ![]() Neko tu neesi sapratis. Pajāt man AAE. islams ir vēl derdzīgāks par kristietību, jo ja kristiešu dominētās valstīs vismaz ir mēģinājumi nodalīt pasakas no īstenības, tad musulmaņiem Korāns ir reizē pamācība gan kā lūgt Dievu, gan kā sexot ar sievu un ievēlēt valdību. Labāk atbildi uz jautājumu, kas tik kvalitatīvi jauns ir pateikts Bībelē? Vai Bībelē pirmajā ir definētasi vispārcilvēciskās vērtības? Vai pirmo reizi tikai bauslībā parādās nosodāmas lietas? Vai civilizēta sabiedrība nebija jau pirms kristietības? Tas, ka pamatā vardarbīgā veidā kristietība tika uzspiesta cilvēkiem, kam jau ilgi pirms tam bija viss kārtībā gan ar ētiku, tuvākā mīlestību un sociālo hierarhiju, tikai lieku reizi apstiprina, ka kristietība, lai arī cik vārdos pareiza un pieņemama, praksē izvēršas par teroru un apspiešanu. Latvju dainas ir ar lielāku garīgumu kā Bībele. Visi zina, kas ir velns? Visi tic enģeļiem? Esi aptauju veicis? Pilnīgi piekrītu, ka baznīcas rituāli, kā ikviena gadsimtiem ilgi kopta tradīcija ir daļa no kultūras. Neliegšos, man patīk iet uz baznīcu Ziemassvētkos, tieši procesa dēļ, sēdēt daļēji apsildītā lauku baznīcā, klausīties kā vietējais koris dzied korāļus un skan ērģeles. To sauc par noskaņu. Taču kolīdz mācītājas er vaļā muti tā ir cauri. Pagājušajos Ziemassvētkos es jutos kā iekāpis laika mašīnā un pārcēlies vismaz pāris gadsimtus senā pagātnē. Tik no laika un sociālā konteksta laukā krītoši teksti un tāds neko neizsakāms tukšums bija saklausāms macītāja runā, ka tiešām gribējās mukt pa durvīm laukā. Un ko nozīmē ticēt Dievam? Es tarp citu ticu tam spēkam, kas bībelē tiek dēvēts par Dievu, taču mans Dieva koncepts ir radikāli atšķirīgs no Bībelē aprakstītā un Mikelandželo uz Siksta kapellas griestiem uzgleznotā Dieva. Agrāk par šādiem uzskatiem es degtu uz sārta, vai ne? -------------------- Es esmu, kas es esmu
|
Sigfa |
![]()
|
![]() Kami-sama ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: ALK Posts: 2738 Joined: 17-May 04 From: Starp pudelēm un četrām sienām ![]() |
QUOTE(ShinChan @ Dec 8 2005, 17:02) [..] Neko tu neesi sapratis. Pajāt man AAE. islams ir vēl derdzīgāks par kristietību, jo ja kristiešu dominētās valstīs vismaz ir mēģinājumi nodalīt pasakas no īstenības, tad musulmaņiem Korāns ir reizē pamācība gan kā lūgt Dievu, gan kā sexot ar sievu un ievēlēt valdību. Labāk atbildi uz jautājumu, kas tik kvalitatīvi jauns ir pateikts Bībelē? Vai Bībelē pirmajā ir definētasi vispārcilvēciskās vērtības? Vai pirmo reizi tikai bauslībā parādās nosodāmas lietas? Vai civilizēta sabiedrība nebija jau pirms kristietības? Tas, ka pamatā vardarbīgā veidā kristietība tika uzspiesta cilvēkiem, kam jau ilgi pirms tam bija viss kārtībā gan ar ētiku, tuvākā mīlestību un sociālo hierarhiju, tikai lieku reizi apstiprina, ka kristietība, lai arī cik vārdos pareiza un pieņemama, praksē izvēršas par teroru un apspiešanu. Latvju dainas ir ar lielāku garīgumu kā Bībele. Visi zina, kas ir velns? Visi tic enģeļiem? Esi aptauju veicis? Pilnīgi piekrītu, ka baznīcas rituāli, kā ikviena gadsimtiem ilgi kopta tradīcija ir daļa no kultūras. Neliegšos, man patīk iet uz baznīcu Ziemassvētkos, tieši procesa dēļ, sēdēt daļēji apsildītā lauku baznīcā, klausīties kā vietējais koris dzied korāļus un skan ērģeles. To sauc par noskaņu. Taču kolīdz mācītājas er vaļā muti tā ir cauri. Pagājušajos Ziemassvētkos es jutos kā iekāpis laika mašīnā un pārcēlies vismaz pāris gadsimtus senā pagātnē. Tik no laika un sociālā konteksta laukā krītoši teksti un tāds neko neizsakāms tukšums bija saklausāms macītāja runā, ka tiešām gribējās mukt pa durvīm laukā. Un ko nozīmē ticēt Dievam? Es tarp citu ticu tam spēkam, kas bībelē tiek dēvēts par Dievu, taču mans Dieva koncepts ir radikāli atšķirīgs no Bībelē aprakstītā un Mikelandželo uz Siksta kapellas griestiem uzgleznotā Dieva. Agrāk par šādiem uzskatiem es degtu uz sārta, vai ne? Reti spēcīga runa. Nevaru nepiekrist. Tieši kultūras vērtības un morāle ir tas, ko kristieši izvirza par sevis ienestu mūsu tautās. Un kādas vien tā muļķības. Liela daļa seno civilizāciju dzīvoja labāk un saturīgāk nekā kristieši ieviesa. Un tam visam pa virsu, tieši kristietība ir tā kas smagi kavēja civilizācijas attīstību visā eiropā. Arābi(ne nomadiskās tautas) un tālo austrumu iedzīvotāji par tādu kristietību uzzināja tikai tad kad portugāļu tirgoņi uz turieni sabrauca ar kuģiem. Un vai viņiem viduslaikos bija zemākas morāles normas kā eiropai? pavisam otrādi. Un daļa šīs atšķirības ir saglabājusies līdz mūsdienām. Kristietībā redzu tikai vienu vienīgu labu lietu (un pat saaku šaubīties, vai tas ir kas labs) - kristietība, kā jau vispār reliģijas, dod cilvēkiem lielāku tieksmi dzīvot un tiekties uz ko labāku. Šobrīd nav vēlmes šo izspēlēt dziļāk. Tas protams attiecas tikai uz tiem, kas ir spējīgi būt pietiekami naivi vai izmisuši, lai būtu spiesti ticēt bībeliskajam Dievam. |
Inx |
![]()
|
![]() Heimin ![]() Group: Chuunin Posts: 14 Joined: 7-December 05 ![]() |
removed.
This post has been edited by Inx: Dec 8 2008, 19:29 |
sipps |
![]()
|
Unregistered ![]() |
QUOTE(ShinChan @ Dec 8 2005, 16:02) Jā patiesi, kurš gan neticēs tam, ka no diviem sugas īpatņiem var rasties tas, ko mēs pašlaik redzam sev apkārt, respektīvi asinsgrēks, kas pēc tās pašas Bībeles ir viens no nāves grēkiem. nekur nav rakstit par to ka cilvece radas no diviem ipatniem, jo ja rupigak izlasa un ar iedzilinas taja, kas ir rakstit vismaz nedaudz, tad tu zinatu ka Adamam un Ievai piedzima 2 deli un vecakais nogalinaja jaunako, un tadel DIEVS vecakajam barlim uzspieda zimi, kas vinu pasargatu no ta lai vinu nenogalina citi cilveki. ja man pa rokai butu bibele es tev atrastu pat precizu varsmu kura tas ir rakstits, ja snaks laiks noteikti pievienosu QUOTE(ShinChan @ Dec 8 2005, 16:02) Kā gan var nebūt patiesība, fakts, ka salīdzinoši nelielā šķirstā ir iespējams satilpināt pa pārim no visām dzīvajām radībām un tad vēl panākt, ka tās viena otru neapēd "lielā ceļojuma" laikā, kā arī panākt, ka tie sēkmīgi vairojas. var jau but ka tiesm visus zverus Noass jau ari nesavietoja sava skirst, bet pietiek ar to ka vins uztaisija skirstu kur patvers kopa ar savu gimeni un visu iedzivi ieskaitot ar majdzivniekus un vienkarsi parakstot daudzkart vienu tekstu taudz kas var mainities. nevajag visu saprast tik burtiski un akli sekot uzrakstitajam burtam QUOTE(ShinChan @ Dec 8 2005, 16:02) Un ka var neticēt, ka salīdizinoši nelielā zemes pleķī ir iespējams vazāties 40 gadus, pa riņķi vien? nesi nekad dzirderjis par lielo tautas staigasanu? bija vesture tads atgadijums. un 40 gadus vini staigaja pa tuksnesi nejau tapec ka nevareja atrast celu, bet tapec lai izaigtu jauna paudze kas nebutu dzimusi nebrive un un nav bijusi vergi. QUOTE(ShinChan @ Dec 8 2005, 16:02) Kā var neticēt tam, ka katrs cilvēks piedzimst ar grēku, kaut arī neko citu kā zīst mātes pupu viņš nejēdz? tak nesmu teologijas profesors uz so jautajumu es nevaresu atbildet QUOTE(ShinChan @ Dec 8 2005, 16:02) Kā var neticēt vienam cilvēkam, kurš pats sevi pasludinājis par Dieva dēlu, tad jau Visarions visi pārējie, kas sevi arī uzskata par n-tajām Dieva atvasēm arī būtu jāņem par pilnu? soreiz es izmantosu reti stulbu salidzinajumu,bet uzsitiena nekas labaks prata nenek bija muzika tads cilveks ELVISS PRESLIS. bija un izbija bet pec vina naves uzrads simtiem vina lidzinieku kas visi ka viens apgalvoja ka ir POPMUZIKAS KARALI. bet visi tak zin ka ELVISS ja sen ka baro tarbus. ja nemaldos JAUNAJ DERIBA bija raxtits par to ka isi pirms naves JEZUS teica ka pasaule paradisies viltus paraviesi un maldu macitaji vards varda gan neatceros, bet kautka ta bija un musdienas mes par to lierliski varam parliecinaties. p.s atvainojos par gramatiskajam kludam |
Tigra2 |
![]()
|
![]() kawaii tora ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Chuunin Posts: 2359 Joined: 19-August 05 ![]() |
QUOTE(Shumins @ Dec 8 2005, 19:47) QUOTE(sipps @ Dec 8 2005, 19:17) pasaule paradisies viltus paraviesi un maldu macitaji vards varda gan neatceros, bet kautka ta bija un musdienas mes par to lierliski varam parliecinaties. Un taa galvenaa saals bija taa, ka naidnieki aplenks Ēbreju pilseetas un taas nopostiis...Tomeer beigas buus ar Happy ending ![]() Tikai tāds jautājums kapēc ebreji ir pasaules naba?! btw, ja mēs visi esam cēlušies no diviem cilvēkiem, kapēc visi esam atšķirīgi?! -------------------- |
Church |
![]()
|
![]() sewer rat ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Jounin Posts: 1775 Joined: 17-February 04 From: latvia / riga ![]() |
QUOTE(Tigra2 @ Dec 8 2005, 19:01) ... Tikai tāds jautājums kapēc ebreji ir pasaules naba?! btw, ja mēs visi esam cēlušies no diviem cilvēkiem, kapēc visi esam atšķirīgi?! jums nau slinkums novecojushas religjiozas dogmas kritizeet? tas ir kaa izgudrot veelreiz velosipeedu. un veelreiz, un atkal. boring. "tas jau bija [tm]" |
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 25 July 2025 - 10:50 |